Sunday, January 28, 2007

Hühnerfrikassee - Chicken Fricassee

Einer meiner Lieblingsklassiker. Statt dem Dosengemüse im Rezept nehme ich gerne Erbsen und kleingeschnittene Möhren, die ich kurz vorkoche, dass sie gar aber noch bissfest sind.

Hühnerfrikassee

ca. 25 g Butter
2 gehäufte EL Mehl
500 ml Hühnerbrühe (selbstgemacht)
1 kl. Glas Spargelstücke
1 kl. Dose Champignons
Fleisch von 1 Suppenhuhn (in mundgerechte Stücke geschnitten)
4 EL Weißwein
1 EL Zitronensaft
2 Eigelb
4 EL Schlagsahne
Salz,
Pfeffer
Worcestersauce

Zubereitung:
Aus Butter, Mehl und Brühe eine Mehlschwitze machen. Nach ca. 5 min. das Gemüse und das Fleisch unterrühren. Aufkochen lassen.
Wein und Saft zugeben und Hitze reduzieren. Sahne und Eigelb verschlagen. Vorsichtig in das Frikassee rühren. Nicht mehr kochen!!
Abschmecken.
Mit Reis servieren



One of my favorite classics. Instead of the canned vegetables I like to use peas and
diced carrots that I parboil to done but still al dente.

Chicken Fricassee

ca. 25 g butter
2 heaped tbsp flour
500 ml chicken stock (home made)
1 small jar white asparagus
1 small jar mushrooms
meat of one boiled chicken (cut into bite sized pieces)
4 tbsp white wine
1 tbsp lemon juice
2 egg yolks
4 tbsp cream
salt,
pepper
worcestersauce

method:
Using butter, flour and stock make a roux. After about 5 minutes add meat and vegetables. Bring to a boil.
Add wine and juice and reduce heat. Whisk together the egg yolks and cream. Carefully stir mixture into the fricassee. The fricassee may not boil after that!!
Season to taste.
Serve with rice.

1 comment:

Anonymous said...

Thanks for writing this.