Wednesday, August 16, 2006

White Coffee Mousse - Weiße Schokoladenmousse

für 4

50 g Espressobohnen
500 g Sahne
3 Blatt Gelatine (aufgelöst)
200 g weiße Schokolade (grob gehackt)
1-2 EL Orangenlikör (Cointreau oder Triple Sec)

Zubereitung:
Die Kaffeebohnen für 1-2 Nächte in der Hälfte der Sahne liegen lassen.
Die aromatisierte Sahne durch ein Sieb gießen. Die Schokolade zu der Kaffee-Sahne geben und in einem Topf bei geringer Wärme erhitzen.
Die Gelatine ausdrücken und zum Auflösen mit in den Topf geben.
Danach alles in eine Schüssel umfüllen und den Likör einrühren. Zudecken und kaltstellen. Wenn die Masse beginnt zu gelieren, die restliche Sahne steif schlagen und mit dem Schneebesen unter die Masse ziehen.
In Gläser oder Cappuccinotassen füllen und wieder kühlstellen. Oder in einer Schüssel festwerden lassen und später Nocken abstechen.
Vor dem Servieren mit Moccabohnen oder frischen Himbeeren dekorieren.

Der Likör ist natürlich optional, gibt aber ein gewisses Etwas.




White Coffee Mousse
for 4

50 g roasted espresso beans
500 g cream
3 sheets gelantine (soaked in water)
200 g white chocolate (chopped)
1-2 tbsp cointreau or triple sec

method:
Pour half the cream over the coffee beans and refridgerate for 1-2 nights. Pour through a sieve to take out the coffee beans (discard them).
Put the chocolate into the cream and melt over low heat.
Squeeze the water out of the soaked gelatine and add to cream to dissolve.
Pour the mixture into a bowl, add liqueur, mix, cover and refridgerate.
When the mixture has cooled and is setting, whip the remaining cream until stiff. Fold into the gelatine mix using a wire whip.
Either put into small glasses or cappuccino cups and cover and refridgerate until set, or let everything set in the bowl and make portions using two table spoons.
I decorate with chocolate coverd mocca beans or fresh raspberries.

The liqueur is of course optional, but adds a little something

2 comments:

Anonymous said...

Susanne, I just adore your recipes. Thanks for the link to your blog. I know it's been a year since you posted the link, but I finally got around to nosing about it.

Ann

Bananey said...

You're welcome, Ann!! ;)