Wednesday, December 13, 2006

Spitzbuben - "Rascals"


Noch ein Rezept meiner schwäbischen Großmutter

300 g Mehl
200 g Butter
150 g Puderzucker
Hegemark (= Hagebuttenmarmelade - der schwäbische Klassiker), Johannisbeergelee (die überregionale Version) oder andere Marmelade (Gelees oder durchgesiebt)


Zubereitung:
Alle Zutaten außer der Marmelade zu einem gehackten Teig verarbeiten. Dünn ausrollen und Formen ausstechen. Dabei zu jeder Form einen Zwilling mit Loch in der Mitte (mit einem kleineren Ausstecher - klassisch sind Kreise, aber gut ist was gefällt. Sterne sehen schön aus, oder Herzen mit sternförmigem Loch...).

Bei 200° 8-10 min. backen.

Sofort die noch heißen Plätzchen ohne Loch mit Gelee oder Marmelade bestreichen und mit dem Gegenstück belegen.

Leicht abkühlen lassen und mit etwas Puderzucker bestreuen.



Another recipe from my Swabian grandmother

300 g flour
200 g butter
150 g powdered sugar

Hegemark (= rosehip jam - the Swabian classic), red currant jelly (the transregional version) or other jam (jelly or minus the fruit chunks)


method:
Cut all ingredients except the jelly to make a dough. Roll out thinly and cut shapes. For every shape cut its twin with a hole in the middle (using a smaller cutter - the classic is a circle, but you can make them any shape you want. Stars are nice or hearts with a star shaped hole....).

Bake at 200°C (400°F) for 8-10 minutes.

Spread the shapes without holes with jelly immediately after baking when they are still hot and cover with its twin.

Let cool a bit and sprinkle with some more powdered sugar.

1 comment:

Unknown said...

Hi Susanne,
I remember these cookies from my childhood but had lost the recipe. My aunt used to sprinkle chopped almonds on the "ring" part and sandwich together with apricot jam. Your recipe is lovely, so light and crisp and nicer than what I remember.
How generous you are to share all this. Thanks!