Saturday, July 08, 2006

German Potato Pancakes - Reibeplätzchen, Reibekuchen, Kartoffelpuffer....

Peel and shred potatoes (until you have a bowl about 2/3 full)
Peel and shred an onion (add to taters)
add 1-2 eggs
salt, pepper
flour or oatmeal
lard or vegetable oil for frying

Most people add about 2 heaped TBSP flour (amount depends on how watery your potato mix is), but my mom claims they get more crunchy and nicer with the same amount of oatmeal instead. I like them better with the oatmeal, too, but feel free to experiment.
(In the Czech Republic they season with caraway and garlic, too, I've been told, but that would not go with the sweet toppings wink )

The consitency should be a "batter" that is not too watery, but not firm either. Drop the batter into a hot frying pan with not too little fat using a tablespoon or small ladle. Flatten a bit (each one should have the size of your palm approximately and be thin). Flip when one side is done. I like them best when the edges are brown and crisp, some people like them softer. Try out what you like best.

Homemade ones are usually thinner than the ones you get at a fair and smaller. We make a big stack of them and eat lots. As it is not a very wholesome meal we don't eat them often. They are a treat wink (Used to be a poor people food and therefore is a simple meal)

If you make huge amounts keep them warm in the oven at a low temperature until you are done frying the rest of them.

In Westphalia (here) we eat the potato pancakes with apple sauce (plain - in my family usually from a jar) or jam (most commonly strawberry).
In the Rhineland they also eat them with treacle.
Either way, we put the big plate of Reibeplätzchen on the table and the toppings in jars or bowls and then everyone does as he/she likes.

The Reibeplätzchen can also be served as a sidedish to salmon and salad or so (similar to a Swiss Rösti). Then ommit the toppings of course or exchange them for some sour cream.

Leftovers are often eaten cold - although I think they aren't really good the next day. All a matter of taste... My Dad loves them cold better than fresh.

Make sure you cook this dish on a day when you can keep your window open or that you have a really good vent/fan. They don't smell bad, but the frying smell lingers and is not too nice when cold.


Kartoffeln schälen und reiben (sie sollten eine Rührschüssel zu etwa 2/3 füllen)
1 Zwiebel schälen und ebenfalls reiben (zu den Kartoffeln geben)
1-2 Eier zugeben
Salz und Pfeffer
Mehl oder Haferflocken
Schmalz oder Öl zum Braten

Die meisten Leute geben ca. 2 gehäufte EL Mehl zu (die genaue Menge hängt davon ab, wie wässrig die Kartoffelmischung ist), aber meine Mutter behauptet, dass die gleiche Menge Haferflocken leckerere und knusprigere Reibeplätzchen macht. Ich mag sie auch lieber mit Haferflocken, aber experimentiert ruhig ein bisschen.
(In der Tschechischen Republik wird wohl auch mit Knoblauch und Kümmel gewürzt, aber dass passt nicht zu den süßen Beigaben wink )

Die Konsistenz des Teigs sollte etwas flüssig aber nicht zu wässrig sein. Den Teig mit einem EL oder einer Soßenkelle in eine heiße Pfanne mit nicht zu wenig Fett geben. Etwas flach streichen (jedes Reibeplätzchen sollte etwa die Größe einer Handfläche haben und dünn sein). Wenn die eine Seite gebraten ist, umdrehen. Ich mag sie am liebsten, wenn die Ränder braun und knusprig sind, manche mögen sie lieber weicher. Probiert ruhig aus, wie ihr sie am liebsten mögt.

Selbstgemachte Reibeplätchen sind meist kleiner und dünner als die von der Kirmes. Wir machen immer einen großen Stapel davon und essen reichlich. Da sie keine besonders ausgewogene Mahlzeit sind, gibt es sie nicht so oft. Sie sind ein besonderes Schmankerl wink (Sie ware ein Armeleuteessen und sind daher ein sehr einfaches Mahl)

Wenn Ihr größere Mengen macht, haltet sie im Backofen bei niedriger Temperatur warm, bis der restliche Teig ausgebraten ist.

Hier in Westfalen essen wir die Reibeplätchen meist mit Apfelmus (ganz einfaches - in unserer Familie meist aus dem Glas) oder mit Marmelade (meistens Erdbeer).
Im Rheinland ist man sie auch gern mit Zuckerrübensirup.
So oder so stellen wir einfach einen großen Teller Reibeplätzchen auf den Tisch und Marmelade oder Mus in Schälchen oder im Glas und jeder nimmt sich wie er will.

Die Reibeplätzchen kann man auch gut als Beilage machen. Z.B. zu Lachs und Salat (ähnlich einem schweizer Rösti). Dann einfach die süßen Sachen weglassen und Sauerrahm dazu servieren.

Oft werden die Reste kalt gegessen - obwohl ich sie nicht mehr so gerne am nächsten Tag esse. Alles Geschmackssache... Mein Vater mag sie kalt sogar lieber als warm.

Am besten macht man Reibeplätchen an einem Tag, an dem man das Fenster weit öffnen kann, oder sorgt für einen guten Dunstabzug. Sie riechen an sich nicht schlecht, aber der Geruch hält sich ziemlich und kalt ist er nicht mehr so angenehm.

4 comments:

Anonymous said...

Don't forget to add some nutmeg and onions (1-2).

Serve it with apple puree or salmon.

Bananey said...

I always add onion, but nutmeg never (though there is no reason why you shouldn't).
With apple sauce they are a staple.
With salmon and sour cream and maybe some chives they are delicatessen.

;)

Anonymous said...

They're not supposed to be "shredded" you should either blend the potatoes and onions or rub them if your shredder has that part. It brings out the flavour of the onions a whole lot more. And my Omi (grandma) has always served them with either a nice tomato soup or apple sauce.

Bananey said...

I personally think that blending removes all the texture. As you see I even add oatmeal to add more texture. They may be more rustic, but that's how we like them ;-)

You leave the batter in the fridge for a couple of hours if you want the flavors to blend more and allow the onions to "bleed" more of their flavor into the mix(if that's an issue).

I know that some people use the coarser shredded potatoes, but grate the onions on a finer grater or throw them in a blender to get the texture but with a more evenly spread onion flavor.

I suppose there are as many opinions on this as there are cooks, so have fun experimenting!