Tuesday, May 06, 2008

Nusskuchen - Nutcake






Nutcake

batter:

250 g butter
300 g sugar
6 eggs
300 g flour
100 g cornstarch
3 tsp. baking powder
2 tbsp Amaretto
200 g ground hazelnuts

a little butter and hazelnuts for the pan

glaze:

water
Amaretto
icing sugar

Beat butter till fluffy. Make alternating additions of eggs and sugar while beating more. Add Amaretto. Little by little stir in the dry ingredients (except for nuts). Last fold in the hazelnuts.
Grease a bundt or tube cake pan (I used the wreath of my springform) and sprinkle with more ground hazelnuts. Fill batter into pan and bake at 180°C for about 50 min.

Cool completely.

Make sugar glaze from Amaretto (thinned) and icing sugar and glaze cake with it.




Nusskuchen

Teig:

250 g Butter
300 g Zucker
6 Eier
300 g Mehl
100 g Stärke
3 TL Backpulver
2 EL Amaretto

200 g gem. Haselnüsse

etwas Butter und Haselnüsse für die Form

Guss:

Wasser
Amaretto
Puderzucker

Butter schaumig rühren. Eier und Zucker abwechselnd unterschlagen. Amaretto zugeben. Die trockenen Zutaten (außer Nüssen) nach und nach unterrühren. Zuletzt die Haselnüsse unterheben.
Eine Kranzform fetten und mit gemahlenen Nüssen ausstreuen. Teig einfüllen und bei 180°C ca. 50 min. backen.

Auskühlen lassen.

Aus Puderzucker und Amaretto (verdünnt) einen Zuckerguss herstellen und den Kuchen damit glasieren.

2 comments:

Shadow said...

ich bin so froh dass ich dich gefunden habe. thanks for sharing your recipes... i'll be back!

~~louise~~ said...

Just wanted to thank you for posting this recipe. I was looking for a recipe that used a bundt pan and I think this will work. Once again, thank you