Monday, May 22, 2006

Heringsstipp - Herring Salad

"Heringsstipp" is not a classic salad, but salad is the closest I could think of. "Stippe" is sauce, so you could also say it's herring in sauce....

Unfortunately my grandmother took her recipe (the best!!!) to the grave with her. This one is awesome too:

you need:
4-6 matjes filets (matjes is a Dutch marinaded/pickled (?) herring)
1 medium onion (in fine rings)
1 big apple (peeled, cored and diced)
1-2 pickles (diced)
1 container (200 g) sour cream
1/2 - 1 container (a 150 g) yoghurt
1/2 - 1 tsp. mustard
black pepper

Cut the herring into bite sized pieces. Mix all ingredients in a bowl. Allow time for flavors to blend.

Makes a good lunch when eaten with (hot) potatoes. Also nice with dark bread!






Leider hat meine Großmutter ihr Rezept (das Beste!!!) mit ins Grab genommen. Das hier ist aber auch sehr gut:

man braucht:
4-6 Matjesfilets
1 mittlere Zwiebel (in feinen Ringen)
1 großer Apfel (geschält, entkernt und gewürfelt)
1-2 saure Gurken (gewürfelt)
1 Becher (200 g) saure Sahne
1/2 - 1 Becher (a 150 g) Yoghurt
1/2 - 1 TL Senf
schwarzer Pfeffer

Den Hering in mundgerechte Stücke schneiden. Alle Zutaten in einer Schüssel mischen. Gut durchziehen lassen.

Ein gutes Mittagessen mit Salz- oder Pellkartoffeln. Auch sehr gut mit etwas dunklem Brot!

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