Friday, May 05, 2006

Spaghetti Sauce

This is a basic meat sauce that I change to fit my moods:

1 pound ground meat (I usually have half pork and half beef, but either beef or pork works just as well)
1 onion (chopped)
1 large can tomatoes
1 tsp mustard
salt, pepper, oregano
tomato paste

Heat a pan with (olive) oil. Fry onion in it until it becomes translucent. Add meat and fry until crumby and done. Season with salt, pepper, and mustard.
Add tomatoes with the juice from the can. Simmer for a moment. Season with oregano. Add tomato paste for color, flavor, and to thicken the sauce a little. (Amount depends on thickness of sauce).

Here some possible variations:

Add some shredded vegetables (good for using up leftovers) with the meat to get more flavor and - well - veggies... Keep in mind that some (carrots or kohlrabi) are slightly sweet, too.

Add lots of other Italian herbs and serve with fresh basil and shredded parmesan on top.

Add a finely chopped chili pepper with the onion, and season with cinnamon instead of the oregano. This is awesome with shredded kohlrabi, as it adds a little sweetness, too.

Make it hot by adding chili peppers with the onion.




Dies ist eine einfache Fleischsauce, die ich je nach Laune variiere:

1 Pfund Gehacktes (Ich nehme meist gemischtes, aber Schwein oder Rind gehen genauso gut)
1 Zwiebel (gehackt)
1 gr. Dose Tomaten
1 TL Senf
Salz, Pfeffer, Oregano
Tomatenmark

Pfanne mit (Oliven-)öl erhitzen. Zwiebel anbraten, bis sie klar wird. Fleisch zugeben und braten, bis es krümmelig und gar ist. Mit Salz, Pfeffer und Senf würzen.
Tomaten mit dem Saft aus der Dose zufügen. Kurz köcheln. Mit Oregano würzen. Tomatenmark für Farbe und Geschmack zugeben, und damit die Sauce etwas andickt. (Die Menge hängt auch von der Konsistenz der Sauce ab).

Hier einige mögliche Variationen:

Geriebenes Gemüse mit dem Fleisch zugeben (gute Resteverwertung). Für den Geschmack, und damit -naja - Gemüse drin ist. Dabei beachten, das manche Sorten (z.B. Möhren und Kohlrabi) leicht süßlich sind.

Viel andere italienische Kräuter zugeben und mit frischem Basilikum und geriebenem Parmesan obendrauf servieren.

Mit der Zwiebel eine feingehackte Chili zugeben. Mit Zimt statt Oregano würzen. Das schmeckt super mit geriebener Kohlrabi drin, da die noch etwas feine Süße bringt.

Einfach scharf zubereiten, indem man mit der Zwiebel gehackte Chilis zugibt.

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