Tuesday, April 11, 2006

All-flavour-muffins

I had this idea a while back, when a friend had wanted the then newest Harry Potter for her birthday. Instead of cake I made these:

All-flavour Muffins

You need a recipe for 24 plain muffins. I made regular sized ones.

Separate batter into 12 cups or little bowls (or re-use). To every portion of batter add flavour ingredients. Here is what I did or thought up for later reference:

a. Crispy chocolate candy (Schokocrossies) bronken into pieces.

b. 1-2 tsp. cocoa and some little chocolate chips

c. 2 tsp. ground almonds and a drop of bitter almond flavouring

d. 2 tsp. ground hazelnuts

e. 1 heaped TBSP walnut seeds

f. lemon zests

g. 1 tsp instant coffee dissolved in 1 tsp hot water + 1 tsp. cocoa

h. 1-2 TBSP blueberries

i. rum

j. powder for making coconut milk and a little additional liquid

k. 1-2 TBSP raisins

l. a little vanilla extract


further ideas:
little cubes of apple
cherries
any kind of other berries
chocolate chips
any kind of chopped nuts
M&Ms
colourful sprinkles
little pineapple chunks
any kind of dried fruit
...

I baked them in the little paperthings and glazed them on top, so that one could really not tell what flavour one was having.

It was a great party favour, because there was lots to talk or laugh about!

All-/Everyflavor Muffins
24 Stück

1 Grundrezept "Rührkuchen" für die Kranzform
a) gehackte Schokocrossies
b) 1-2 TL Kakao + kleine Schokostücke
c) 2 TL gemahlene Mandeln + 1 Tropfen Bittermandelaroma
d) 2 TL gemahlene Haselnüsse + 1 Schuss Aromasirup Haselnuss
e) 1 leicht gehäufter EL gehackte Walnüsse
f) 2-3 TL Zitronenschalenpulver + ein Spritzer Zitronensaft
g) 1 TL löslicher Kaffee in 1 TL heißem Wasser aufgelöst + 1 TL Kakao
h) 1-2 EL Blaubeeren
i) einige Tropfen Rumaroma
j) ca. 1/2 Tüte Pulver für Kokosmilch + ein paar Tropfen Milch
k) 1-2 EL Rosinen
l) einige Tropfen Butter-Vanillearoma

denkbar auch:
Marmormuffins
Apfelstücke
Kirschen
anderes Beerenobst
nur Schokostücke
gehackte Nüsse oder Mandeln
m&ms
Ananasstücke
Trockenobst
Quench in verschiedenen Farben ...

Zubereitung:
Den Teig auf 12 Tassen oder kleine Schüsseln verteilen. In je eine Tasse die Zutaten von a) - l) zugeben und mit dem Teig verrühren. (Variationen möglich; s.o.) Wie normale Muffins bei 180° 25 min. backen. Zum "Verstecken" hinterher glasieren (Zuckerguss oder Schokoglasur)

No comments: